Dieta w fenyloketonurii

Dieta w przypadku fenyloketonurii jest czymś obowiązkowym. Dlaczego ta choroba jest tak niebezpieczna i jakie są korzyści z zachowania odpowiedniej diety? Fenyloketonuria jest okropną chorobą, która bardzo mocno wpływa na codzienne życie osób chorych. Podstawowy wariant tej choroby wiąże się z defektem metabolizmu fenyloalaniny- jest to aminokwas, który znajduje się w wielu produktach spożywczych. Osoba chora na fenyloketonurie musi absolutnie kontrolować poziom spożywanej fenyloalaniny, albowiem zbyt duża kumulacja w ośrodkowym układzie nerwowym może prowadzić do uszkodzenia mózgu i pogorszenia się funkcji intelektualnych. Szczególnie ważne jest to wszystko w przypadku dzieci z fenyloketonurią- u młodych osób dochodzi do rozwoju układu nerwowego. Zaniedbanie diety w tej sytuacji może prowadzić do trwałych deficytów. Stąd do 12-tego roku życia wdrożona jest całościowa praktyka dietetyczna, która obejmuje szeroko zakrojone działania pro-zdrowotne. Pozwala się to uchronić przed szkodliwymi następstwami podwyższonego poziomu fenyloalaniny w osoczu.

Komentarze są zamknięte.


Najnowsze komentarze
    Szukaj